Functioneel beheerder Martin Ileš: "Je kan hier echt jezelf zijn"

Martin was al functioneel beheerder bij een ROC in Amsterdam, toen iemand hem wees op een vacature bij De Haagse Hogeschool. “Ik woon zelf in Den Haag, dus overstappen was aantrekkelijk. Tijd die ik anders in de auto doorbracht, kon ik nu besteden aan mijn zoontje van 3. Mooie bijkomstigheid: de organisatie is een stuk groter en dat geeft een leuke dynamiek. Ik schakel dagelijks met veel meer mensen. Mooi dat zij hun werk beter kunnen doen dankzij mijn hulp.”

Als functioneel beheerder zorgt Martin samen met zijn collega’s dat alle bedrijfsprocessen goed blijven draaien. “Dan kun je denken aan het intranet en het systeem waarin de HRM– of financiële afdeling werkt, maar ook aan de kluisjes en de betaalsystemen binnen de school. Dat maakt het werk heel divers en zorgt er ook voor dat ik met veel verschillende mensen te maken heb. De ene keer werk je aan supercomplexe issues die de organisatie op lange termijn helpen, en de andere keer ren je heen en weer om brandjes te blussen. Lachend: “Een ding staat als een paal boven water. Als er een koffieautomaat kapot is, laat je al het andere uit je handen vallen. Dat is onder alle omstandigheden prio nummer 1!”

"Het wordt op prijs gesteld dat ik meedenk"

Als collega’s door zijn acties weer goed verder kunnen met hun werk, is Martin tevreden. “Ik zoek dan ook altijd naar mogelijkheden om processen te optimaliseren. Het komt regelmatig voor dat ik een mooie verbetering bedenk, die ik dan eerst aan medewerkers en afdelingshoofden moet ‘verkopen’. Dan kost het een paar overtuigingssessies om te laten zien: wat jullie nu op manier X doen, kan efficiënter op manier Y. Of mensen uiteindelijk meegaan in je plan, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Ik merk in elk geval dat het op prijs wordt gesteld dat ik meedenk, ook als het gaat over zaken waarvoor ik niet verantwoordelijk ben.

Veel lachen houdt het hoofd koel

Naast alle mensen van andere afdelingen, werkt Martin ook veel samen met zijn eigen team. Dat is al net zo divers als de werkzaamheden die we uitvoeren”, vertelt hij. “We zijn allemaal heel anders en dat maakt juist dat je volledig jezelf kunt zijn. Iedereen is bereid elkaar te helpen en er wordt vooral heel veel gelachen. Dat is ook nodig in ons vak: zo houden we het hoofd koel.”