Home › Over ons › Collega’s aan het woord › Interview Rutger
Lector Cybercrime & Cybersecurity Rutger Leukfeldt werkte al bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Als aanvulling daarop kwam hij in 2017 voor het eerst onderzoek doen bij De HHs. Een gouden zet, bleek al gauw. “Door deze combinatie is mijn werk nog veelzijdiger en kan ik meer impact maken.”
“Bij het NSCR doen we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar we merkten dat er niet veel aansluiting was bij de praktijk”, begint Rutger. “Daarom keken we al met een schuin oog naar De Haagse Hogeschool: daar gebeurt onderzoek naar cybersecurity echt vanuit vragen van de maatschappij. Toen vervolgens bleek dat De Haagse plannen had voor een lectoraat cybersecurity én ik op de shortlist stond voor de functie van lector, kon het niet meer stuk. Nu werk ik ongeveer de helft van mijn tijd bij De HHs en de rest van de tijd bij het NSCR. Door die combinatie merk ik dat ons hoogwaardige onderzoek landt in de maatschappij. Mensen hebben er iets aan.”
Rutger wordt gevraagd om over de hele wereld te spreken, maar dat is slechts een deel van zijn werk. “Ik begeleid ook promovendi, sta voor de klas, ontwikkel nieuw onderwijs, begeleid projecten, schrijf wetenschappelijke artikelen, zit in allerlei commissies en werk hard om nieuwe onderzoeksopdrachten binnen te halen. Die afwisseling, daar haal ik mijn energie uit. Zeker ook als ik het effect zie van wat we allemaal doen. Zo ontwikkelden we samen met de politie interventies om te voorkomen dat jongeren cyberdelicten gaan plegen. Die worden nu in de praktijk gebruikt.”
“Bij De Haagse is onderzoek heel goed georganiseerd”, vindt Rutger. “Er is een sterke focus op enkele onderwerpen, maar tegelijk ook veel ruimte om de dingen te doen die jij belangrijk vindt. Ondernemerschap wordt echt beloond. Dat is geweldig, want zo kunnen we veel impact maken”, geeft hij aan. Lachend: “En het is meteen ook gevaarlijk, want ik vind heel veel dingen belangrijk! Maar het is ook allemaal zó leuk. Ik vertrek morgen naar Denemarken om te spreken op een congres. Niemand zegt dat dat moet, maar ik weet gewoon: dáár gebeurt het. Als ik daar ben, leer ik weer nieuwe mensen kennen, ontstaan er nieuwe kansen en kunnen we nóg meer betekenen voor de samenleving.”
Bekijk hier alle informatie en contactgegevens van De Haagse Hogeschool. Of navigeer direct naar: