Opleidingsmanager Vikaash Koeldiep: "Ik draai mijn eigen winkel"

Na een aantal jaar in de financiële wereld, merkte Vikaash Koeldiep: dit werk is niet voor de rest van mijn leven. Bij toeval ontdekte hij de mogelijkheden bij De Haagse Hogeschool. “Daar had ik een leuk gesprek en de klik was goed, maar … ik had geen onderwijservaring”, vertelt hij. Gelukkig was zijn proefles aan een groep docenten overtuigend, en zorgde De Haagse dat Vikaash de juiste opleiding kreeg om als docent aan de slag te kunnen. Inmiddels is hij opleidingsmanager Accountancy, Finance & Control. 

Vikaash begon als docent bij de opleiding Accountancy, waar hij lesgaf in bedrijfseconomie en finance. “Dat is ook mijn achtergrond”, legt hij uit. “Ik deed zelf een opleiding bedrijfskunde en volgde een master in finance. Ik vond het superleuk om die kennis over te brengen op studenten. En al snel zag ik nog meer taken die ik interessant vond. Bijvoorbeeld het relatiebeheer van de opleiding: contacten leggen en onderhouden met het bedrijfsleven. Dat gaf nét die afwisseling die ik altijd zoek. Toen de functie van mijn leidinggevende vrijkwam, zag ik daarin een nieuwe uitdaging.

Veelzijdig en dynamisch werk

Inmiddels ben ik een half jaar opleidingsmanager en het voelt alsof ik mijn eigen winkel draai: ik heb te maken met personeelsbeleid, budgetten, marketing en met ‘klanten’, namelijk de studenten. Komt die opleiding bedrijfskunde toch nog van pas”, lacht hij. “Omdat het werk zo veelzijdig is, werk je met veel partijen samen: je eigen docententeam, teamleiders en studenten, maar ook collega-opleidingsmanagers om mee te sparren, lectoren en partners uit het bedrijfsleven. Het is dynamisch en alles hangt met elkaar samen. Dat is soms best pittig en ik heb het druk, maar het voelt niet als werk. Ook omdat de sfeer erg goed is. We praten open over wat ons bezighoudt en helpen we elkaar waar nodig en mogelijk.”

Het draait hier om de groei van mensen

In slechts 7 jaar tijd groeide Vikaash van docent tot opleidingsmanager, en dat is kenmerkend voor De Haagse, vindt hij. “Het draait hier om de groei van mensen, niet alleen die van studenten. Dus als je aangeeft waar je naartoe wilt, gaan er deuren open. Zo maakte ik vorig jaar een uitstapje richting onderzoek. Ik kreeg ruimte me daar een dag per week mee bezig te houden, kijken waar het toe zou leiden. En toen dat niet voor mij bleek te zijn, was dat geen enkel probleem. Dat is fijn, dat je gewoon dingen kan uitproberen. Zo krijgt je ontwikkelpad vanzelf een mooie vorm. Maar, en dat is heel logisch: je moet wel uitspreken waar je ambities liggen en er vervolgens ook voor gaan. Er is veel mogelijk, maar het gebeurt niet vanzelf!”